lördag 4 augusti 2012

Lärartycket 90 - Irene Wirdelöv


Foto: Irene Wirdelöv
Snart vet jag vem som har föräldrar med missbruksproblem och ger sina småsyskon frukost innan skolan och därför kommer försent. Snart vet jag vem som har svårt att sitta still och vem som är trygg i sig själv. Vem som kommer från välordnade förhållanden och vem som lever i kaos. Vem som inte kan sova om natten. Snart är det dags att ta emot de nya gymnasieettorna. De kommer att sitta bleka och tysta under uppropet. Blekheten kommer att försvinna, tystnaden också. De kommer att visa vilka de är. Vem som varit mobbad och inte vågar tro att det ska fungera nu heller. Vem som vill ha katederundervisning och prov. Vem som längtat sen sjunde klass efter att få börja på gymnasiet. Att få nya kompisar. En annan tvekar, osäker på om valet är rätt. Snart kommer de som inte är ettor längre, de som blivit tvåor och treor över sommaren. Någon har bytt stil, från skjorta med krage till svarta kläder och färgat hår, en annan har träffat en kärlek. Ett sommarjobb har gett nya erfarenheter. En del skrattar, för andra har lovet varit en mardröm. Någon har haft sitt livs bästa sommar. Allt det som har betydelse för hur deras skolår ska bli.

Snart börjar ett nytt läsår, elever ska strömma igenom min undervisning, mina klassrum, mina tankar och mitt liv. Elever som kommer att passera obemärkt, bli till flyktiga minnen som jag inte längre har namn på, elever som stannar kvar och för alltid finns i mitt hjärta.

Elever som är glada, elever som vill veta mer. Eleven med slöja som väcker nya tankar när hon berättar om hur stolt hon är över sitt långa hår. Den som stakat ut sin framtid och alltid presterar på hög nivå för att kunna komma in på rätt universitetsutbildning efter gymnasiet. Den som inte vill säga något inför klassen men kommer fram efter lektionens slut och pratar. Den som inte kommer till skolan på grund av sönderskurna armar. Eleven med en pappa som har flytt från ett krig och som har ständig värk efter tortyr. En elev som inte vågat innan, läser upp sin text. Elever som är engagerade och som blir upprörda för att de inte kan fortsätta sitt arbete när lektionen är inställd på grund av sjukdom. Tvåor som befinner sig någonstans mittemellan och är skoltrötta. Treor som har roligt på studentfester och tycker att studentbal är det viktigaste. Treor som skriker av glädje under utspringet.

Allt det som har betydelse för hur deras skolår blir. Allt som jag har att förhålla mig till. Ett nytt läsår börjar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar